Basisschool de Windroos wint lopend buffet

  • Basisschool de Windroos wint lopend buffet

De uitdaging van het “lopend buffet” tijdens de weken van het Leren Leren

Tijdens de weken van het leren leren zijn alle teams uitgedaagd om het onderwijs eens anders in te richten, in lijn met ons doel om onze leerlingen meer regie over en inzicht in het eigen leren te geven. De uitdaging was om te vernieuwen en de ervaringen te delen binnen de organisatie.

De werkgroep Leren Leren heeft ons als CvB gevraagd om de inzendingen te beoordelen en de winnaar van het lopend buffet te kiezen. Dit vonden wij een eervolle taak, maar ook heel lastig!
Want wij hebben prachtige bijdragen ontvangen en dat maakte het ontzettend moeilijk om te kiezen. We waren enthousiast over alle elf inzendingen. De teams hebben ons een kijkje in de keuken gegeven en wij zagen in al die keukens heerlijke ingrediënten voor een lopend buffet.

We hebben ons verwonderd, we hebben gelachen, we waren ontroerd en we waren vooral ook trots op wat de teams onze leerlingen aan leermogelijkheden bieden. Opvallende overeenkomsten zijn de aandacht voor creativiteit, de mate waarin groepsoverstijgend wordt geleerd en de ruimte die we kinderen bieden om zelf keuzes te maken. Het was heel mooi om te zien hoe de leerlingen bewust ruimte wordt gelaten voor hun eigen leerbehoefte en aanpak en hoe ze tegelijkertijd begeleid worden om zowel leerdoelen als leeropbrengsten expliciet te maken.

Ook de inzendingen zelf getuigden overigens van creativiteit: mooie filmpjes, prezi’s, een poster en een compleet digitaal tijdschrift.

Wij hebben uiteindelijk een winnaar gekozen en dat is het team van de Windroos. Het mooie is dat de leerlingen van de Windroos de prijs voor het team binnen hebben gesleept. We kregen namelijk een persoonlijke uitnodiging van Noushka uit groep 7 en Niek uit groep 8 om eens mee te komen kijken op hun school. Zij vertelden dat zij elke dag genieten van een “lopend buffet” en legden ook uit hoe dat werkt. Dit wekte onze nieuwsgierigheid en we zijn dan ook gretig op deze uitnodiging ingegaan.

Maandag 27 juni was het zo ver. Noushka en Niek stonden ons ruim op tijd op te wachten en hebben ons een twee uur durende rondleiding door de school gegeven. Er kwam geen leerkracht aan te pas (we hebben hen wel vriendelijk gedag gezegd natuurlijk), maar de enthousiaste gidsen vertelden ons zelf gepassioneerd alles over de keuzemogelijkheden die ze hebben om te leren, de leerdoelen waar ze deels in geleid en deels in begeleid worden en hoe ze uitgedaagd worden om zich verder te ontwikkelen. Wij hebben kennis gemaakt met de leerkuil (als je moeite doet, leer je meer), met werkplekleren (doelgericht en gedifferentieerd) en met de raamopdrachten op de themadag (leuk die oranje klompen van de juf). Wat wij echt top vinden, is dat de leerlingen zich zo bewust zijn van de invloed die ze zelf hebben op hun mindset om te leren. Ze legden ons dit uit door ons mee te nemen naar Makkieland, waar Fixie woont en naar Lefland, waar Growie woont. Fixie heeft talenten en die kan hij gebruiken, maar Growie gaat de uitdaging aan en daardoor leert Growie steeds bij.

Wij hebben gesmuld van het lopende buffet op de Windroos en hebben het team op 1 juli dan ook een waardebon overhandigd, zodat ze binnenkort kunnen genieten van een culinair lopend buffet. En ook alle leerlingen worden getrakteerd op een ijsje.

Alle deelnemende teams hartelijk bedankt en een smakelijke voortzetting van leren leren gewenst!

Met vriendelijke groet,

Ingrid Sluiter en Carlo Segers
CvB  SKOzoK

Terug naar het overzicht

Juf Evy gaat voor een nieuwe ...

Juf Evy gaat voor een nieuwe uitdaging

Juf Evy neemt helaas afscheid

Invulling vervangingen

Invulling vervangingen

Goed nieuws!

Coronamaatregelen op onze ...

Coronamaatregelen op onze scholen

Coronamaatregelen op onze scholen