Monsterlijke kennismaking

Monsterlijke kennismaking!

In onze snel veranderende maatschappij blijkt het steeds belangrijker dat kinderen over vaardigheden beschikken die verder gaan dan het leren van de tafeltjes of het benoemen van de provincies van Nederland.

Daarom besteedt onze school veel aandacht aan het ‘leren leren’. De basis hiervan zijn 16 leerstrategieën. Hierbij ontdekken de kinderen welke manieren van leren er zijn en welke manier het beste bij hen past. Ze leren zichzelf beter kennen, plannen, evalueren, hun eigen werkplek organiseren, om hulp vragen, etc. Kortom: vaardigheden die de kinderen nodig hebben voor nu en in de toekomst.

Om deze moeilijke begrippen voor de kinderen begrijpelijk en visueel te maken, gebruiken we ‘monstertjes’. De monsters zijn allemaal ergens goed in en helpen de kinderen om de vaardigheden te leren of te versterken. De kwaliteiten van de monsters zijn afgeleid van de leerstrategieën. Als leerkracht brengen we deze vaardigheden bij de kinderen onder de aandacht. Doordat we werken met de monsters hebben de leerstrategieën een gezicht gekregen en zijn ze herkenbaar voor alle kinderen van groep 1 t/m 8. Er zijn 16 monsters, verdeeld in 5 kleurrijke families.

Het doel is uiteindelijk om de leerling zelf verantwoordelijk te maken voor zijn leervaardigheden. Het is belangrijk om situaties te creëren waarin leerlingen een bepaalde leerstrategie expliciet moeten gebruiken. Dit kan natuurlijk ook thuis, want leren doe je tenslotte ook buiten de schoolmuren. Kinderen die een leerstrategie nog onvoldoende onder de knie hebben, hebben de hulp van ouders of de leerkracht nog nodig. Hulp in de vorm van bv een stappenplan, een geheugensteuntje van ouders of een planbord. Naarmate het kind de leerstrategie beter gaat beheersen, is het belangrijk deze hulp langzaam af te bouwen.

Iedere periode (van vakantie tot vakantie) staat er 1 familie centraal. De familie die in die periode centraal staat wordt voorgesteld in de Windwijzer! 

Terug naar overzicht