de klank oo

De eerste twee weken zijn we bezig geweest met de letter/klank M. Super dat er al kinderen zijn die spulletjes mee hebben genomen voor het klankenkastje. Vandaag (2-9) zijn we gestart met de klank oo. We introduceren de nieuwe klank met een verhaal. Daar hoort natuurlijk het klankengebaar bij en het filmpje waar woorden terug komen met de oo. We werken 2 weken omtrent deze klank en doen er verschillende opdrachten mee.

We leren de kinderen om over klanken te praten. Zodat het fonologisch bewustzijn (het verstaan en uitspreken van Nederlandse klanken) en het fonemisch bewustzijn (het onderscheiden van klanken in woorden) wordt ontwikkeld.

Het verschil tussen klanken en letters: de klank is hoe je het hoort en de letter is welk symbool erbij past, dus hoe je de letter schrijft. Dit kan soms verschillen. Vandaar dat wij bij kleuters praten over klanken.

Waar hoor je deze klank? Want bij oma hoor je ook een lange klank, de oo namelijk. Deze hoort ook in het rijtje thuis als we praten over de klank oo.

De kinderen mogen het klankenkastje weer vullen met spulletjes van de klank oo.